Menu Close

Hoe word je een stemacteur?

stem acteur

Het zijn… wel, acteurs die hun stem lenen aan digitale of audio-soundtracks, films, audioboeken of audio-cd’s, en andere elektronische media.

Stemacteren is anders dan de typische acteerstijl uit het verleden. Bij acteren is er geen beweging, geen expressie, en niet echt behoefte aan snelheid of behendigheid.

Bij stemacteren is de acteerstijl dynamischer, dus is er behoefte aan beweging en expressies. Ook zijn de rollen overdrevener, dus moet je een grap op het juiste moment kunnen herhalen.

Bij stemacteren hoef je niet veel regels te leren, omdat je een idee of een boodschap duidelijk en eenvoudig verwoordt. Je moet het gewoon goed en consequent intoneren.

Dat is alles wat nodig is om Stemacteur  te leren worden.

het boeken van de banen

Stephan heeft geen achtergrond als stemacteur. Hij hoorde over stemacteren toen hij naar een vriendin luisterde die vertelde hoe zij had opgetreden voor een voice-over radioshow die zij deed voor een JO-uitdaging. Ze zei dat het erg spannend was en dat haar vriendin er erg goed in was.

Omdat hij net werkloos was, was Stephen gevleid door de mogelijkheid om stemartiest te worden. Hij begon onderzoek te doen naar stemacteren op het internet, en was verrast toen hij ontdekte dat er al een gemeenschap van stemkwekers op het web bestond.

Stephen dacht dat het een goede plek zou zijn om wat extra geld te verdienen om zijn rekeningen te betalen. Naast zijn ervaring als stemacteur sloot Stephen zich ook aan bij voice-over- en stemtalentnetwerken op het internet.

Toen Stephen de stem eenmaal had, begreep hij dat het niet makkelijk was. Stephen moest er steeds op voorbereid zijn dat zijn stem zou worden neergehaald. Voor Stephen bestond er niet zoiets als een typische stem, en dus moest hij speciaal voor zijn stemacteerwerk een nieuwe stem ontwikkelen.

“Ik moet toegeven, het is best eng,” waagde Stephen. “Vooral als de voorstelling afgelopen is en ik in mijn kantoor thuis zit te luisteren naar mijn Prestige Audio provided Reel, ben ik erg bang.”

Stephen is een typisch voorbeeld van veel stemkunstenaars die Voice Over Work niet als een vast onderdeel van hun carrièrepad zien. Het is een sterke invloed, maar een getalenteerde stem is slechts het beginpunt. Toen Stephen de stem eenmaal onder de knie had, besefte hij dat hij klaar was om zijn doorbraak in het stemacteren te maken.

Stephan’s verhaal is typerend voor de manier waarop veel acteurs en actrices de kunst van het stemacteren hebben benaderd. Het is het begin van hun acteercarrière, maar het is vaak het midden:–terwijl de stem nog zacht was,–terwijl hij zich ontwikkelde,-en aan het eind,-de “ocker.”

Het idee is misschien bij je opgekomen, — maar welke stem schuift Stephen zijn verhaal, storyboard of auditie in de kast? — maar stemacteren wordt beheerst door een andere set regels, oftewel de regels van het artiestendom. Onder deze regels, is stemacteren een totaal andere activiteit dan gewoon acteren.

Dus, wat is een stemacteur, en hoe wordt hij of zij betaald? Onder de noemer “stemacteren” produceert een stemartiest stemmen voor video-opnames, voice-overs en ander audiovisueel werk.

De verschillende disciplines van het stemacteren omvatten: – het stemmen, waarbij verschillende stemmen worden gebruikt, van verschillende toonhoogten en met verschillende dynamiek – het kiezen, waarbij het stembereik binnen een bepaald bereik wordt gehouden – het hybride werken, waarbij de artiest de stem heeft samengevoegd met de stem die hij heeft geschreven – het disavear, waarbij de artiest de woorden “…met” heeft geschreven in plaats van “als” voor de personages in kwestie.

Deze vier disciplines komen veel voor in televisie, film, radio en andere media, waar de stemmen acteurs, actrices, presentatrices, luisteraars en speciale personages zijn. Toch zijn er bijna dagelijks stemmen te horen in advertenties, waar ze verwarring stichten of geparafraseerd worden, zonder dat de artiest er direct bij betrokken is.

Vaardigheden in mondelinge expressie worden aangescherpt in spraakcommunicatie:- toespraken schrijven,- stemworkshops leiden en dirigeren,- telecasten,- kijkers vermaken met vooraf opgenomen stemmen,- workshops voor de gehoorgestoorde gemeenschap.