Menu Close

De kolonie van de mieren

Colonie de fourmis

 

In het wild moeten mieren zich aan verschillende situaties aanpassen. Zo nestelen sommige soorten in bomen, terwijl andere ondergronds of onder rotsen leven. Er zijn zelfs soorten die nestelen in open velden of onder struiken. Ook een mierenkolonie moet zich aan verschillende levensomstandigheden aanpassen. Sommige kolonies leven op plaatsen met veel water, terwijl andere een droge plaats nodig hebben om te overleven. Sommige mieren bouwen hun nesten in de buurt van water, terwijl andere de voorkeur geven aan gebieden die daar ver vandaan blijven. Je kunt zien hoe flexibel mieren zijn als je ze vergelijkt met andere insecten. Ze zijn in staat om met elk soort terrein of leefomgeving genoegen te nemen en toch bloeiende kolonies te vormen. Net als alle andere wezens volgen mieren een aantal regels voor het bestaan van hun kolonie. Het is dus duidelijk dat de "colonie de fourmis" een plek is waar veel verschillende soorten dieren leven. Deze regels helpen hen de vrede binnen hun gemeenschap te bewaren en vergemakkelijken hun groei en uitbreiding naar nieuwe gebieden wanneer nodig.

Rol van mierenkoninginnen in een mierenkolonie.

Mierenkoninginnen zijn de reproductieve vrouwtjes van de mierenkolonie. Zij zorgen voor het voortbestaan van hun soort door hun eieren of bevruchte eitjes. Wanneer een mierenkoningin klaar is om eieren te leggen, gaat ze op zoek naar een nest waar ze haar eieren kan leggen. Ze begint een geschikt nest te zoeken als ze ongeveer drie of vier weken oud is. Zodra de koningin een nest heeft gevonden, trekt ze erin en begint ze haar eitjes te leggen. Als de eieren klaar zijn om te worden uitgebroed, doodt de mierenkoningin de koningin in het nest en maakt ze zichzelf tot koningin van de kolonie. Als de koningin in een andere kolonie wordt gedood, verwijderen de werksters van die kolonie de eierzak en brengen die terug naar hun nest. Daar maken ze hun koningin tot de nieuwe koningin van de kolonie. Als een mierenkoningin in haar nest sterft, verwijderen haar werksters de eierzak en brengen die terug naar hun nest.

Nestbouw en nestonderhoud in een mierenkolonie.

Elke mierenkolonie heeft een koningin die eieren legt. De werkmieren zorgen voor de koningin en de eieren. Als ze uitkomen, veranderen de werkmieren in koninginnen. De werkmieren bouwen hun eigen nest en verdedigen hun nest tegen andere soorten mieren. Mierenkolonies bestaan uit verschillende soorten mieren met verschillende taken. De koninginnemieren zijn de enige soorten die eieren kunnen bevruchten. De andere mierensoorten in de mierenkolonie verzorgen het nest en zorgen voor andere mierenkolonies. In een mierenkolonie zijn de koninginnemieren de enige soort die eieren kan bevruchten. Andere mierensoorten in de mierenkolonie verzorgen het nest en zorgen voor andere mierenkolonies. Mieren bouwen hun nesten graag tussen oppervlakken die hen van water voorzien. Omdat water essentieel is voor het overleven van miersoorten, is het voor hen wenselijk om hun nesten in de buurt van waterbronnen te bouwen.

Rollen van jagers in een mierenkolonie.

Jagers zijn de werkers van een mierenkolonie. Zij verzorgen het nest, bouwen nieuwe nesten en verdedigen het nest tegen andere mierensoorten. Als kolonisten naar een gebied verhuizen, vinden ze een nieuw nest. De jagende mieren zijn meestal de soorten die al in het gebied leven. Zij blijven in de buurt van het nieuwe nest en verdedigen hun territorium tegen andere soorten. De jagermieren doden vaak andere soorten mieren. Ze doen dit omdat ze op zoek zijn naar nieuwe eiwitten, vitaminen, mineralen en aminozuren die mogelijk in het lichaam van andere soorten verborgen zitten. Als een nieuwe miersoort zich in een gebied vestigt, zullen de jagermieren de nieuwe miersoort vaak doden. De jaagmieren zijn op zoek naar nieuwe eiwitten, vitaminen, mineralen en aminozuren die mogelijk verborgen zitten in de lichamen van andere miersoorten. De nieuwe miersoort zal zich proberen te verdedigen tegen de jagermieren.

Conclusie

Mieren zijn verbazingwekkende wezens. Ze bestaan al miljoenen jaren en hebben zich aangepast aan elke habitat op aarde. Een van de meest fascinerende dingen van mieren is hun vermogen zich te organiseren op een manier die de hele kolonie ten goede komt. Mieren gebruiken verschillende soorten communicatie om zich te organiseren in een samenhangende eenheid. Deze omvatten feromonen, dans en zang, en spoorferomonen.

Naast communicatie gebruiken mieren ook een vorm van organisatie die werkverdeling heet. In elke kolonie heeft één individu – de koningin – volledige controle over alle andere mieren. Zij zijn haar werkers en doen alles wat zij hen opdraagt.